Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Transferbuss Makrigialos

Hej!
Vi åker till Makrigialos om 2 veckor med vår 3- och 7-åring. Vi är lite nervösa inför transfern då vi alla har anlag för åksjuka samt att vi oroar oss för säkerheten på bussen.
Vi undrar därför:

 1. AC på bussen känns ju som ett måste. Kan Ving garanter detta?
 2. Finns det bilbälten på bussen? Vi har ryggsäckar med inbyggda bilkudde till våra barn vilket vi absolut vill kunna använda om vi ska åka buss så långt.

Vi lever ju i moderna tider och utgår från att ett så stort bolag som Ving ser till att ha moderna och fullt utrustade transferbussar på sina resemål, men jag har hört saker som får mig att börja undra. Så, hur ligger det till?

Kommentarer

 • Hej Marie,

  Transfern till Makrigialos är något utöver det vanliga. Den erbjuder en lite längre färd men även en fin naturupplevelse av Kretas skiftande natur utefter slingriga vägar. Vi hade läst om scenarion där det var kräk och skrik på bussen men det var inget som hände under vår transfer. Bilbälten och någon typ av fläkt/ac fanns ombord - hur det exakt var minns jag ej.

  Länkar din fråga även till Vings anställda så kanske de kan komplettera med ett dagsaktuellt svar.

  Trevlig resa, Gölin

  Gölin Swessar Sunwingmamma
 • Tack Gölin!
  Ja min fråga är väl mest ställd till Ving så tack för att du länkar!
  Skönt att få ett annat svar än att transfern är en mardröm! Inte kul att känna olust inför sin egna semester

  Marie
 • Hej Marie,

  För oss på Ving är säkerheten mycket viktig. Vi har ett avtal med vår lokala agent på samtliga charterresmål, som i sin tur kontrakterar alla våra transporter. Alla våra underleverantörerer skall följa landets lagar och regler samt ha de tillstånd, certifikat, försäkringar etc. som krävs för att bedriva verksamhet. Vi har också, som en del av vårt kontrakt, uppsatta regler och ramverk som skall följas av vår underleverantör. Denna del av kontraktet består av 21 punkter som bl.a. innebär att bussar ska kontrolleras dagligen innan avfärd (bromsar, styrsystem och hjul) samt krav på busschaufför som finns vad gäller tillstånd/licenser, krav på utbildning i krissituationer, brand och dagliga rutinkontroller.

  I genomsnitt har 80 procent av alla Vings bussar bälten. Vi jobbar ständigt med att påverka bussbolagen vi samarbetar med för att få fler bussar med bälten.
  På just Kreta har samtliga bussar bälten. Varianten av bälten är antingen tvåpunkts- eller trepunktsbälten och konstruktionen på säkerhetsbälten i utlandet kan vara annat än svenska standard. Bältena kan därför inte garanteras vara kompatibla med bilbarnstolar som medtags från Sverige. Vad för slags bälten era bilkuddar kräver kan säkert leverantören av bilkudden informera er om.

  Luftkonditionering finns i de flesta moderna bussar och vanligtvis finns luftkonditionering i de transferbussar vi använder oss av. Samtidigt är det inte garanti och jag har därför varit i kontakt med Kreta för att undersöka frågan närmare. Vår personal på plats har informerat mig om att luftkonditionering finns i alla transferbussar på Kreta.

  Jag hoppas att ni känner att vi svarat på era funderingar. Vill ni hellre ta en taxi eller kanske hyrbil till hotellet kan våra reserådgivare hjälpa er avboka transfer och boka hyrbil. Du kan komma i kontakt med våra reserådgivare 0771-995 995.

  Trevlig resa!

  Pernilla Lundström
 • Vi åker till Makrigialos i sommar. Jag har precis bokat av transfern och bokat taxi i stället, inkl. bilbarnstol till vår tvååring.
  Tycker faktiskt att det är jättekonstigt att ett säkert transferalternativ inte finns hos Ving, när det finns alla möjliga andra tillval, typ sulky, barnsäng, blöjor, spa, etc. etc. Särskilt när det gäller resmål och hotell som riktar sig till barnfamiljer. Om jag hade rest utan barn hade jag inte haft något emot bussen, men det känns inte riktigt säkert för ett litet barn, oavsett säkerhetsrutiner och bälten, eftersom all sådan säkerhetsutrustning är gjord för vuxna.
  Ellen
 • Hej Ellen!
  Som du kanske vet är vi som är Sunwing föräldrar inte anställda av Ving så vi svarar på era frågor utefter våra egna erfarenheter och kunskap. Vill gärna säga det eftersom jag vet att det här med bilbarnstolar och bälten etc kan vara ett tämligen känsligt kapitel.
  Jag har svarat på en hel del sådana frågor förut och jag förstår verkligen åsikten, jag har själv 2 små barn. Det som dock slagit mig i denna diskussion att man aldrig ser någon förälder med barnstol på svenska bussar, vare sig lokala eller långfärdsbussar. Mig veterligen tillhandahåller inte heller bussbolagen i Sverige bilbarnstolar, men det skall jag inte svära på. I Sverige finns det i alla fall ingen diskussion kring detta. 
  Med det sagt så tror jag att vi föräldrar ibland blir väldigt varse om säkerheten just när vi lämnar landet men att vi förmodligen hade tänkt annorlunda om vi varit hemma.
  Med detta sagt vill jag absolut inte påverka dig att strunta i bilstol och åka buss eller något annat, man skall ju absolut göra det man känner sig bekväm och säker med. Men eftersom jag själv funderat i dessa termer ville jag bara väcka en tanke.

  Ha en superhärlig semester på kreta. Vi skall själv en vecka till OBC Kreta med hela familjen

  Mvh Ronny 

  Ronny Olsson Sunwingpappa
 • Tack för svar Ronny!
  Jag tänker nog en del på det i Sverige, jag brukar inte åka långfärdsbuss med mitt barn i Sverige heller. Däremot en del lokalbuss, men då är det hastigheter på upp till 50 km i timmen.
  Just Grekland vet jag har väldigt slingriga vägar och stup, jag skulle själv inte vilja köra bil där när jag inte känner till vägarna så taxi känns väldigt bra. :-)

  Ellen
 • Hej!
  Det blir säkert toppen med taxi. Har inte varit där själv men vet ju att transfern till Makrigialos är ganska lång så det kan säkert vara skönt med taxi.

  ha det en jättebra semester

  mvh Ronny
  Ronny Olsson Sunwingpappa
 • Hej Ellen Hur fixade du taxi med bilbarnstol? Via ving? Vad kostar det? Vi åker till makriaglios i höst och jag har samma oro som du.
  Emma
 • Hej Emma!
  Ving hade inget taxi-tillval så jag hittade ett företag som heter HeraklionTaxi.com. Allt var toppenbra men bilstolen var lite väl sliten (och framåtvänd). Nästa gång är vår son lite större och då tror jag vi kör transferbuss med bilkudde. Taxin kostade 250 euro t&r så det är ju en hel del dyrare än bussen, men ju fler man är som åker desto mindre prisskillnad blir det ju. Vi var tre vuxna och ett barn och jag har för mig att transferbuss skulle ha kostat omkring 800 kr.
  Det var otroligt bekvämt att åka taxi när resan var så pass lång, vår tvååring sov gott hela bilresan och det tror jag inte att han hade gjort i en stimmig buss.
  Vägarna var bättre än jag trodde, på många ställen var ny väg byggd bredvid den gamla slingriga. Jag upplevde inte att det var stup utan räcken som på många andra ställen i Grekland. Så det kändes ändå hyfsat säkert.
  HälsningarEllen
  Ellen

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.