Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Säker transport för barn till hotellet?

Hej,

Jag undrar hur folk reser med barn utomlands. Vi hade planer på att åka till Cypern och Sandy Bay. Det blir inget av det!

Min fråga är egentligen till alla föräldrar som reser med sina barn.
Skulle ni sätta ert barn på 1-4 år obältade på en buss från flygplatsen och till hotellet? Skulle ni åka taxi utan att ha ert käraste i en bilbarnstol/babyskydd?
Inget av det här skulle ni ju göra hemma så varför gör ni det på semestern?
Är det för att resebolagen säger: "Vi följer de lagar som råder i landet"?
Är vi så himla uppe i våra egna ***** att vi helt enkelt skiter i om våra finaste barn åker oskyddade i andra länder så länge vi får komma utomlands och sola och bada?

Skulle ni börja aga era barn i ett annat land bara för att det är lagligt i det landet? Någonstans så måste väl ändå barnen få gå först? Inte vårt egna sol och bad "behov".

Jag har pratat med Ving och har inte fått någon svar på varför de inte erbjuder säkra resor för sina resenärer/barn när de så hårt riktar sig till barnfamiljer i all marknadsföring och resortuppbyggnad med Lollo & Bernie mm. Varför gör inte Ving något åt säkerheten? Det här har diskuterats i flera år men ingenting har hänt, skamligt!

Jag vill inte behöva hyra en bil när vi ska på en veckas charter för att ta det lugnt på hotellområdet. Då är det ju helt plötsligt inte smidigt att åka charter längre!

Paul

Kommentarer

 • Hej Paul,

  För oss på Ving är bussäkerhet mycket viktigt. Vi har ett avtal med vår lokala agent på samtliga charterresmål, som i sin tur kontrakterar alla våra transporter. Alla våra underleverantörerer skall följa landets lagar och regler samt ha de tillstånd, certifikat, försäkringar etc. som krävs för att bedriva verksamhet. Vi har också, som en del av vårt kontrakt, uppsatta regler och ramverk som skall följas av vår underleverantör. Denna del av kontraktet består av 21 punkter som bl a innebär att bussar ska kontrolleras dagligen innan avfärd (bromsar, styrsystem och hjul) samt krav på busschaufför som finns vad gäller tillstånd/licenser, krav på utbildning i krissituationer, brand och dagliga rutinkontroller.

  I genomsnitt har 80 procent av alla Vings bussar bälten. Vi jobbar ständigt med att påverka bussbolagen vi samarbetar med för att få fler bussar med bälten.
  På just Cypern har samtliga bussar bälten. Vi har diskuterat frågan om bilbarnsstolar i transferbussarna för våra gäster, men har ännu inte hittat något logistiskt sätt att lösa det, tyvärr. Det man kan göra som kund är att ta med en egen bilbarnstol eller att boka en taxi och kontrollera så att den har bilbarnsstolar att erbjuda.

  Mvh
  Stina

  Stina Möllstam
 • Hej Stina,

  Jag förstår att Ving följer det landets lagar och regler, men det är ju inte det som är min fråga.
  Min fråga är ju varför Ving som riktar sig till Skandinaviska marknaden med familjer och barn inte vill att deras resenärer ska åka på ett lika säkert sätt i Cypern som man gör i Sverige?
  Det "logistiska" sättet att lösa det på är att:
  1: Tillhandahålla bilbarnstolar/babyskydd som monteras in i bussarna som ni vet ska köra med ett visst antal barn/bebisar.
  Som jag ser det så erbjuder Ving inget alternativ än att sätta sin bebis i ett vanligt bälte som vid en krock fullständigt hade krossat barnet.

  Jag förstår att många föräldrar inte vill erkänna att det är precis så här det tänker, men de "måste" ju åka på semester nu. Det var ju så läääänge sedan. SÅ man blundar för att man aldrig skulle få för sig att åka obältat eller liknande hemma i Sverige. Utomlands åker säker många taxi med sina barn/bebisar i knäet eller bara vanligt bältade i bilen. DE skulle aldrig göra det hemma dock.
  Tråkigt att det är så, men varför erbjuds inte några andra bra alternativ? Där finns inte ens ett alternativ som man kan betala för. Inget.

  Paul
 • Hej Paul,

  Det bästa du kan göra är att ta med en bilbarnstol och beställa en taxi från flygplatsen och betala för det själv. Eller undersöka med taxibolaget på resmålet om de har bilbarnstolar att erbjudas, så slipper du ta med till resmålet. Du kan också ta med en bilbarnstol och boka en transferstol separat (om barnet är 0-2 år) och sätta in bilbarnstolen själv i transferbussen där det främst är tvåpunktsbälten. Hyrbil är självklart också ett alternativ.
  Vi håller med om att det inte är en optimal lösning, men det är det vi kan erbjuda i nuläget.
  Men vi ser över detta och jobbar på en lösning.

  Rasmus Jonsson
 • Gäller inte samma sak när man åker buss i Sverige? Inte har väl bussarna bilbarnstolar här hemma heller? Vi ska åka till Rhodos med våra barnbarn och det känns ju inte så säkert med busstransfern men tyvärr ett nödvändigt ont. Ibland har ju barnen åkt buss även här hemma vid några få tillfällen och utan bilstolar......!

  Elisabeth
 • Som sagt Elisabeth så tror jag att de flesta tänker som du. "Det är inte så säkert, men vad ska man göra?"
  Alternativet är ju att stanna hemma då länge resebolagen inte erbjuder säkra transporter. Kanske åka iväg på annat sätt? Egen bil där du har med bilbarnstolen?
  Jag åker inte med mitt barn på bussarna här hemma heller. De kör som dårar och visar ingen respekt för varken medtrafikanter eller passagerare.
  Dock så kör man på med hela vagnen på bussen här hemma. Där är barnet fastspänt och bussen kör ej i mer än 50km/h.
  Jag förstår att det känns tråkigt att tänka på det här precis innan ni ska åka iväg, men tyvärr är det så här.
  Hoppas allt går bra och att ni får en mysig semester.

  Paul
 • Hej!

  Det finns ett bra alternativ som vi har köpt till våra barn. Det är en ryggsäck kombinerad med bilbarnstol. Den är mycket genomtänkt och säljs bl.a av Motormännen.

  http://mshop.motormannen.se/sv/artiklar/boostap...

  Barnen tar den med på flyget som handbagage och sitter sedan på den i planet. Då har man dessutom det nödvändigaste tillgängligt. Man har alltid en smidig ryggsäck för dagsutflykter och en bra bilbarnstol för taxi, hyrbil, buss och flyg. Denna stol är bättre än en vanlig bälteskudde eftersom den har inbyggd bältesstyrning som anpassas till axelhöjden.

  Hälsningar!

  Stefan

  Stefan
 • Har just pratat med Vings kundtjänst om hur vår ettåring ska kunna åka säkert från flygplatsen till hotellet. Blev förvånad över det nonchalanta bemötande jag fick, deras inställning är att eftersom det är lagligt i Spanien att bebisar sitter lösa i knät så kan det inte vara farligt?!! Konstigt, när allt annat på Sunwing är barnanpassat, att de inte verkar intresserade alls av att barnen ska ha det bra hela resan. Försökte få köpa till ett eget säte till bebisen så att vi kan ta med babyskyddet (och hoppas att där finns bälten) men inte ens det fick vi göra. Dåligt!! Lät på den person jag talade med som om jag var den första som ställt frågan, så intressant att hitta denna tråd.

  Nu tar vi med skyddet ändå och hoppas på en plats, verkar det alltför osäkert får det bli taxi i stället. Nästa resa får bli med ett annat bolag, vet att tex Fritisresor erbjuder alla passagerare en egen plats på transferbussen, även de små!

  Åsa
 • Hej Åsa,

  Det är tråkigt att du känner som du gör. Tack för din återkoppling.

  Säkerheten är viktig för oss och vi jobbar ständigt med att påverka bussbolagen vi samarbetar med för att få fler bussar med bälten. I genomsnitt har 80 procent av alla Vings bussar bälten.

  Vi har diskuterat frågan om bilbarnsstolar i transferbussarna för våra gäster och om barn under två år ska kunna boka en egen plats ombord. Dessvärre har vi ännu inte hittat något logistiskt sätt att lösa det.

  Det man kan göra som kund är att ta med en egen bilbarnstol, boka hyrbil eller att boka en taxi i förväg och kontrollera så att den har bilbarnsstolar att erbjuda.

  Jag hoppas ni får en trevlig resa!

  Pernilla Lundström
 • Ett tips till er som tar med babyskydd hemifrån!
  Såhär har iaf våra tankegångar gått:
  Se till att få ta babyskyddet som handbagage i kabinen. För om det checkas in kommer det säkerligen att få stötar och kastas lite fram och tillbaka i bagageutrymmet. Vilket innebär att det kan likställas med en krock av mindre (eller större) proportion. Men än dock en krock. Därmed kan inte säkerheten garanteras av tillverkaren och i praktiken behöver ni köpa nytt babyskydd när ni kommer hem. Därför kanske det är bättre att försöka ordna med taxi eller hyrbil som kan erbjuda babyskydd eller barnstol. Ni vet inte om den stolen varit i ngn krock, men ni slipper "slösa" ert egna babyskydd. Eftersom det ändå kanske är likställig säkerhet på det egna efter flyget som på taxins stol.

  Sofia
 • Hej, läser er diskussion med intresse. Försöker boka en resa till Portugal på sportlovet med ving. Vi är 2 vuxna och en 1åring. Man kan boka till transfer med bil el buss. Ringde idag till ving för att höra hur jag kan se till att transfern har en bilstol till barnet och får till svar att det inte går??? Jag frågar då hur man då tar sig till hotellet från flygplatsen med mindre barn, får till svar att dom inte vet, jag frågar om man inte har barnstolar i bil i Portugal och får till svar att hon inte tror det. Hon säger att dom flesta nog åker med barnen i knät!!!
  Frågar även om säng till baby men det vet hon inte heller nåt om, man kan fråga när man kommer fram.
  Verkar inte som om dom vill ha några familjer med barn på sina resor.
  Hur gör man????
  //Katarina

  Katarina
 • Hej,

  Vi skulle gärna vilja kunna erbjuda bilbarnstolar i bussarna men dels finns det väldigt många rekommendationer av modeller på stolar och för olika åldrar. Dels ser bussarnas bälten väldigt olika ut och det är nästan alltid tvåpunktbälten, vilket få stolar är gjorda för. På busstransfer kan vi erbjuda möjligheten att köpa egen sittplats till små barn, under två år, om man vill ta med en egen stol. Dock kan vi inte garantera hur bältet kommer att se ut på bussen. Vill man vara säker på att barnet kan sitta i en bilbarnstol måste vi hänvisa till taxi eller hyrbil och att man tar med egen stol eller förbokar en barnstol hos hyrbilsfirman.

  Vänliga hälsningar
  Karin

  Karin Eriksson
 • Tack för svar, hotellet heter Almar Apartments i Albufeira.

  Tyvärr hjälper ju inte svaret ang bilstolarna, det löser inte säkerheten för barnen. Att ta med ett babyskydd vore väl görligt men när dom har växt ur den och sitter i en bakåtvänd så är den så mycket större och tyngre så det är ju inget man kan släpa med sig.

  på flyget är det fullständigt självklart med en egen anpassad liten flytväst och säkerhetsbälte, men så fort man landat så är de små barnens säkerhet inte viktig längre, så konstigt. har läst på transferbolagens sidor och där kan man få barnstol men den är anpassad för barn över 4 år som kan sitta framåtvända, min dotter är i februari 14 mån så det blir svårt att sitta i en sån.

  Katarina
 • Hej Katarina!
  Läser era inlägg och har också reflekterat på att detta är ett problem. Tänker dock att det faktiskt är ett problem även i Sverige. Det finns ju väldigt sällan bälten på vanliga bussar och än mindre några bilbarnstolar och där åker vi ju väldigt ofta med våra barn, i alla fall jag. Tror att vi sätter mer fokus på säkerheten när vi faktiskt åker någonstans än när vi lever vårt vardagliga liv.
  Angående bilbarnstolar som hyrbolagen erbjuder brukar ju de absolut passa till barn som växt ur sitt babyskydd, det har vi i alla fall erfarit. Detta har inte varit i Portugal dock så kan inte svära på att det funkar så där.
  Ja det är lite trixigt när barnen befinner sig i mellanålder mellan bebis och lite större men det bästa man kan göra, tycker jag, är att hyra en bil med bilbarnstol. Då har man bäst kontroll över situationen och sin egen säkerhet.

  Hoppas det löser sig till det bästa och att ni får en riktigt härlig semester

  Mvh Ronny

  Ronny Olsson Sunwingpappa
 • TUI tibyr eget sete på bussen til barn under 2 år.  Kan det ikke bare gjøres så enkelt da? Så blir det opptil oss foreldre å sikre på ønsket måte bussen. Selv tar jeg men en britax twoway til 3åringen, siden den kan festes med 2punktsbelte. Har også med babyskydd til minstemann.
  Siri
 • Hej!
  När vi har rest med Ving har det varit midjebälten i bussarna och bättre än så är det ju inte hemma heller. Inga bussar här har ju bakåtvända bilbarnstolar heller, så jag har tyckt att det känns lika säkert som att åka buss i Sverige. 

  Bäbis- tvååring  har suttit på magen i ergonomisk bärsele på förälder som suttit fast. Jag tycker det har känts helt okey.

  Annars kan man ju hoppa över att boka transfer och i stället ta med ett babyskydd och sätta det i taxin. Vill man inte ta med sitt vanliga babyskydd så finns det billiga på Blocket som man kan ha som "slit o släng" vid en resa. Kostnaden på 300 kr eller så känns ju rätt liten med tanke på vad en shyssy charterresa kostar in alles .

  Anna-Karin
 • Hur åker du buss i Sverige? Tycker du säkerheten är bättre här i våra bussar än utomlands?

  (Vet att inlägget är gammalt men kunde inte låta bli att skriva)
  Rosanna Lundin
 • Hej rosanna,
  Tack för ditt inlägg. Jag är lite osäker vem det riktar sig till dock då det är många som skrivit i tråden.
  Bästa hälsningar
  Ronny Olsson Sunwingpappa
 • Hej Ving!
  Har det blivit någon ändring ännu gällande transfer och säkerheten för barn under 2 år. Vi åker nu i sept till Rhodos och undrar hur vår lille son ska åka säkert i era bussar? Får han egen plats? Finns det bilbarnstolar ännu? Ser att denna tråd startade för 3 år sedan och hoppas då att ni har fått till en ändring gällande barns säkerhet under denna tid.
  Linda
 • Hej Linda,
  Notera att detta inte är någon officiell ving kanal då vi som svarar (sunwingföräldrar) inte är anställda av ving.
  Jag skulle rekommendera att du kontaktar ving direkt och kollar in länken nedan för att bestämma på vilket sätt som passar dig bäst.
  https://kundservice.ving.se/

  Bästa hälsningar
  Ronny Olsson Sunwingpappa
 • Man åker såklart inte buss med barn i Sverige heller. Det har TS också klarlagt.
  Anna-Karin

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.